top of page
Avrupa Birliği’nin tarım ve gıda alanındaki 2030 hedefleri belirlendi
Avrupa Birliği (AB), önümüzdeki 10 yılın tarım ve gıda stratejisini belirlemek üzere bir aksiyon planını yayınladı.
Biyolojik çeşitliliği koruyarak, sağlıklı ve sürdürülebilir bir gıda sistemi kurmayı amaçlayan AB Komisyonu, yeni stratejilerini içeren çalışmasını yayınladı.
Pestisit ve antibiyotik kullanımının acilen azaltılması gerektiğine değinen strateji belgesinde, aşırı gübre kullanımının azaltılması, organik tarımın artırılması, biyolojik çeşitlilikte yaşanan kaybın önüne geçilerek hayvan refahının iyileştirilmesine dair adımlar atılması gerektiği vurgulandı.
"Çiftlikten Sofraya Strateji - Adil, Sağlıklı ve Çevre Dostu Gıda Sistemi" başlıklı tarım ve gıda stratejisinde önemli hedefler ortaya kondu.
PESTİSİT KULLANIMI %50 AZALTILACAK
Belirtilen strateji belgesine göre, AB ülkelerinde pestisit kullanımı 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılacak. Hedefe gerekçe olarak, “Tarımda kimyasal ilaçların kullanımı toprak, su ve hava kirliliğine, biyolojik çeşitlilik kaybına neden olurken, hedef olmayan bitki, böcek, arı, kuş, memeli ve amfibilere de ciddi zararlar vermesi” gösterilmiştir.
KİMYASAL GÜBRE KULLANIMI %20 DÜŞÜRÜLECEK
Toprak verimliliğinin ve organik madde açısından zenginliğinin arttırılmasının hedeflendiği strateji belgesine göre, AB’de 2030 yılına kadar kimyasal gübre kullanımı en az yüzde 20 oranında düşürülecek.
ANTİBİYOTİK KULLANIMI %50 AZALTILACAK
Çiftlik hayvanları ve balık çiftliklerinde antibiyotik kullanımı 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılacak.
Hayvan refahının insan sağlığı ile bağlantısına dikkat çekilen belgede, antibiyotiklerin aşırı ve uygun olmayan kullanımına bağlı antibiyotiklere karşı oluşan direnç yüzünden her yıl Avrupa'da yaklaşık 33 bin insanın hayatını kaybettiği ifade edildi.
ORGANİK TARIMIN PAYI ARTACAK
Organik gıda pazarının büyümeye devam edeceği ve biyolojik çeşitliliğe pozitif etkisi olan organik tarımın daha fazla desteklenmesi gerektiği belirtilen strateji belgesinde, organik tarım alanlarının toplam tarım alanlarındaki payının 2030 yılına kadar yüzde 25'e çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.
Strateji belgesine göre, sürdürülebilir ve sağlıklı gıda sistemleri alanında yapılacak araştırma ve geliştirme ile yeni girişim ve yatırımlar için de 10 milyar Euroluk bir mali kaynak sağlanacak.
TÜKETİCİ TALEBİ ÜRETİM MODELİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR
Strateji belgesinde tüketici taleplerinin üretim şartlarını belirlemede önemli bir rol oynadığının da altı çizilerek, “İnsanlar tarımsal üretim ve gıdaya erişim konusunda sağlık, sosyal, etik ve çevresel meselelere hiç olmadığı kadar önem veriyor. Kentleşme arttıkça insanlar gıdaya kendini daha yakın hissetmek istiyor. Daha az müdahale edilmiş ve daha az işlenmiş, taze ve sürdürülebilir kaynaklı gıda talep ediyorlar.
Gıda tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini sağlamada zincirin tüm aktörlerinin etkin şekilde rol alması gerektiğini vurgulanan strateji belgesinde, üretim süreci kadar tüketim sürecine de dikkat çekildi.
AB’NİN STRATEJİK HEDEFLERİ TÜRKİYE İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?
Avrupa Birliği, tarım ve gıdada üretimden tüketime kadar kendi standartlarını iyileştirme yönünde koyduğu hedefleri, birlik dışındaki ülkelerden ithal edeceği tarım ve gıda ürünlerinde de görmek isteyecektir. Dolayısıyla, Türkiye açısından önemli bir ihracat kapısı konumundaki Avrupa’ya dair pazarlama stratejileri oluşturulurken, AB’nin tarım ve gıda alanındaki 2030 hedefleri göz önüne alınarak bir üretim stratejisi izlenmelidir.
bottom of page